Varkauden museot – Mittatilausratkaisuja arkistointiin ja säilytykseen

Lähtötilanne

Varkauden museot lähestyi ER-Pahvityötä, kun museossa alettiin suunnitella kokoelmamuuttoa. Museon kokoelmiin kuuluu yli 20  000 esinettä, kymmeniä hyllymetrejä arkistoa ja yli miljoonan valokuvan valokuvakokoelma. Muuttoa varten tarvittiin kansioita ja pahvilaatikoita, jotka täyttävät pysyvälle arkistoinnille ja säilytykselle asetetut laatuvaatimukset.

"

Pakkauskumppanin valinnassa ratkaisevinta meille oli se, että löysimme erityistarpeemme huomioivan pakkausvalmistajan. Tarvitsimme laadukkaasti tehtyjä laatikoita, sillä museoesineiden paino asettaa laatikot kovalle rasitukselle ja niiden pitää kestää paitsi varastoinnin myös kokoelmamuuton aiheuttama rasitus. Lisäksi halusimme samankokoisia laatikoita kuin ennenkin, jotta hyllyjen käyttö saatiin maksimoitua. Tärkeää meille oli myös toimitusten nopeus ja se, että saimme kaikki tarvitsemamme laatikot yhdestä paikasta. 

 

Hilkka Lehtimaa, tutkija, Varkauden museot

Ratkaisumme asiakkaalle

ER-Pahvityö valmisti ja toimitti Varkauden museoille mittojen mukaan valmistettuja kannellisia laatikoita, joita käytetään museokokoelmissa olevien esineiden kuten kenkien, työkalujen ja astioiden säilytykseen. Materiaaliksi laatikoihin valittiin voimapahvi, jonka arkistokelpoisuus on 50 vuotta. Asiakirjojen säilytystä varten museolle toimitettiin kansioita, joiden materiaalina on Arkistolaitoksen ja Suomen Kansallisarkiston suosittelema Pankaframe ja joiden arkistokelpoisuus on 200 vuotta. Laatikot ja kansiot toimitettiin asiakkaalle sitä mukaa, kun kokoelman muutto edistyi, sillä varastointitilaa ei ollut ja monet laatikoista ovat myös isokokoisia.

"

ER-Pahvityö suhtautui museokokoelmien pakkaamisen erityistarpeisiin intohimolla, jota harvoin näkee museokentän ulkopuolella. He kykenivät tuottamaan ensimmäisestä tilauksesta lähtien juuri sellaista tuotetta kuin pyysimme. Tilasimme laatikoita sitä mukaa kun niitä tarvittiin ja toimitusajat pysyivät tästä huolimatta todella kohtuullisina. Joustoa heidän puoleltaan löytyi aina kun olimme pulassa.

 

Hilkka Lehtimaa, tutkija, Varkauden museot