Tavoitteena paras asiakaspalvelu ja laadukkaimmat tuotteet
ER-Pahvityö on vuosien aikana kasvanut yhden miehen ideasta monta henkilöä työllistäväksi, kahdella paikkakunnalla toimivaksi oman alansa pioneeriksi ja suunnannäyttäjäksi. ER-Pahvityön 30 vuotinen tarina on sarja rohkeita päätöksiä, sinnikkyyttä ja uskoa omaan tekemiseen.
”Varmasti olisi ollut helpompia ja nopeampia tapoja päästä tähän, missä me nyt olemme. Me olemme kuitenkin ottaneet varman päälle, välttäneet riskejä ja kasvua on tehty maltillisesti.” Heikki Erkamo, yrittäjä ja toimitusjohtaja, ER-Pahvityö Oy.
Kaikki alkoi Askonkadulta
24-vuotias Heikki Erkamo teki laman kynnyksellä rohkean päätöksen oman yrityksen perustamisesta. Heikin isällä, Ilkka Erkamolla, oli aikoinaan ollut pahvilaatikoita tekevä yritys EV Pahvituote. Heikille töiden tekeminen isän yrityksessä oli paras ja mielekkäin tapa viettää vapaa-aikaa. Mutkien kautta ja pari tutkintotodistusta takataskussa Heikki päätyi perustamaan ER-Pahvityön 12.2.1992.
Ensimmäinen toimipiste sijaitsi Askonkadulla, 4. kerroksessa. Heikki suunnitteli itse ensimmäiset taittokoneet ja teetti ne toisella aloittavalla yrittäjällä. Ensimmäisten viikkojen aikana Heikki sai puhelun Eeva Räsäseltä, silloiselta Iskun tehtaiden ostopäälliköltä. Eeva oli kuullut, että Heikki on perustanut yrityksen ja tiedusteli, oliko Heikillä faksia, johon voisi laittaa tarjouspyyntöä. Naapuriyrittäjä oli luvannut lainata omaa faksiaan.
Seuraavana aamuna Heikkiä oli odottanut kiukkuinen naapuri ja seitsemän metriä pitkä tilaus Iskulta. Eeva oli halunnut antaa hyvän ”starttirahan” aloittaneelle yrittäjälle ja tarjouspyyntö oli yön aikana muuttunut tilaukseksi. Siitä faksista alkoi myös Iskun ja ER-Pahvityön yhteinen matka.
Ensimmäisen vuoden aikana Heikki houkutteli kumppanikseen Esko Roineen, jota Heikki oli hieman aiemmin itse ollut opettamassa alalle. Ensimmäisen vuoden päätteeksi Eskon ja Heikin lisäksi ER-Pahvityöllä oli yksi työntekijä ja töitä riitti.
Työskentely 4. kerroksessa oli hieman haastavaa ja esti jopa joidenkin materiaalien käytön, koska niiden kuljettaminen tavarahississä ei ollut mahdollista. Vuonna 1993 saman kiinteistön 1. kerroksesta vapautui sopiva toimitila, johon ER-Pahvityö pääsi muuttamaan.
1995 muutto Ojamaankadulle
Pahvilaatikko bisnes sujui mukavasti ja Askonkadulla myös tehdaskiinteistön tyhjät käytävät alkoivat täyttymään ER-Pahvityön tuotteista ja raaka-aineista. Oli aika löytää lisää tilaa jostain muualta. Vuonna 1995 elettiin lama-aikaa ja useita yrityksiä oli ajautunut konkurssiin. Sopivia kiinteistöjä oli huokeaan hintaan tarjolla, joten ER-Pahvityö osti ensimmäisen oman kiinteistön Ojamaankadulta.
”Askonkadulta lähtiessämme saatiin kommentteja, että lähdette tekin sitten konkurssia tekemään. Minä mietin, että töitä tässä on kuitenkin tehtävä. Jos me saadaan tämä homma toimimaan huonona aikana, niin sittenhän se on yhtä juhlaa hyvinä aikoina”, muistelee Heikki lähtöä Askonkadulta.
Ojamaankadulle tehtiin tarvittavat remontit ja tuotanto siirrettiin uusiin tiloihin. Vuosien mittaan mukaan tuli uusia työntekijöitä, uusia asiakkaita ja ER-Pahvityön oman kasvun mukana myös olemassa olevat asiakkuudet kasvoivat.
Lisää varastotilaa ja oma kuorma-auto
Kasvun myötä etenkin varastotilaa tarvittiin lisää. Kahvakadulta löydettiin kaksi tarpeeseen sopivaa varastohallia. Tuotantotilojen ja varaston matka oli sen verran pitkä, että tarvittiin oma kuorma-auto, jolla materiaalia saatiin siirrettyä. Uudet varastotilat olivat vain hetkellinen apu. ER-Pahvityöllä oli jo kaksi kiinteistöä, mutta tilaa tarvittiin lisää.
Sitten löytyi Kahvakadun vierestä Ratavartijankadulta melko huonossa kunnossa oleva, maapohjainen halli. Se oli kuitenkin erittäin toimiva varastotilaksi tuotteille, jotka piti vain saada säältä suojaan. Ratavartijankadulla oli myös pieni lämmin tuotantotila, josta tulikin ER-Pahvityön kotilaatikoiden keskus. Tähän aikaan elettiin pahvisten kodin säilytyslaatikoiden kulta-aikaa ja ER-Pahvityöllä myytiin, pakattiin ja toimitettiin Stora Enson valmistamia pahvisia kodin säilytyslaatikoita ja jopa toimiston säilytysjärjestelmiä Tiimarille ja Anttilaan.
Suurten muutosten vuosi 2005
Liiketoiminta kotilaatikoiden ympärillä alkoi hiipua, kun erilaiset muovilaatikot ja sisustuslaatikot alkoivat vallata alaa. Pahvilaatikoille on kuitenkin aina tarve ja ER-Pahvityön pääliiketoiminta kasvoi ja voi hyvin. ER-Pahvityöllä oli nyt käytössä kolme eri hallia ja tuotannolle kaivattiin hieman lisää tilaa. Erilaisia vaihtoehtoja muutostarpeille alettiin nostamaan esiin. Yksi idea oli, että maapohjaisesta Ratavartijankadun hallista remontoitaisiin ER-Pahvityölle uusi päätoimipiste.
Samoihin aikoihin Esko Roine mietti omaa tulevaisuuttaan. Monien keskustelujen ja pohdintojen päätteeksi Esko päätti jäädä ennenaikaiselle eläkkeelle. Heikki osti itselleen Eskon osuuden yhtiöstä ja yhdessä työntekijöidensä kanssa teki päätöksen, että Ratavartijankadusta tulisi ER-Pahvityön uusi päätoimipaikka.
Vuonna 2009 mittava projekti saatiin päätökseen ja ER-Pahvityön tuotanto siirrettiin Ratavartijankadulle.
Ensimmäiset painokoneet saapuvat 2010
ER-Pahvityöllä on aina ollut halua kehittyä ja olla omalla toimialallaan suunnannäyttäjä. Tähän asti ER-Pahvityöltä oli valmistunut vain ruskeita ja valkoisia pahvilaatikoita. Vuonna 2010 Heikki teki ensimmäisen työmatkan Kiinaan ja ER-Pahvityö investoi ensimmäisiin painokoneisiin.
ER-Pahvityöllä myös työntekijät ovat päässeet mukaan matkoille, tutustumaan konevalmistajiin ja tuotteisiin messuilla ja alan tapahtumissa. Ostoja on tehty sulassa sovussa myös Mercamer Oy:n kanssa, joka on ER-Pahvityön kilpailija, mutta myös erittäin tärkeä yhteistyökumppani.
Ensimmäisen painokoneen oston aikaan ER-Pahvityöllä investoitiin myös mallileikkaus- ja stanssauskoneisiin. Uusien koneiden saavuttua alkoivat tuotannon tilojen seinät tulla jälleen kerran vastaan.
2011 kohti nykyistä toimitilaa
Tuotanto kaipasi kipeästi lisää tilaa, mutta hätäisiä päätöksiä ei haluttu tehdä. Uusi toimitila oli hiljaisessa haussa, mutta sopivaa kiinteistöä ei ollut kohdalle osunut – tai ehkä sittenkin yksi. Heikki oli trukkiostoksilla päätynyt konkurssiin ajautuneen yrityksen kiinteistön pihalle Lemminkäisenkadulle, ja ajatus oli hetkellisesti käynyt mielessä: Tämä voisi olla meille juuri sopiva.
Heikki päätti selvittää, mikä kiinteistön tilanne on. Päädyttiin tekemään kiinteistöstä tarjous ja lopulta tilanteet etenivätkin vauhdilla. Puolessa vuodessa ER-Pahvityö oli ostanut uuden (nykyisen) Lemminkäisenkadun kiinteistön sekä myynyt kaikki aiemmat kiinteistöt, jotka saatiin kaupaksi ilman kolmansia osapuolia asiakas- ja kumppaniverkostojen kautta.
Lemminkäisenkadulla tehtiin mittavat remontit ja uuteen muutettiin syksyllä 2011. Tuotannolle saatiin uusi stanssauslinja, flexopainamista kehitettiin ja ER-Pahvityöllä otettiin ensimmäisiä askeleita digipainamisen osalta.
Leppävirta ja arkistointilaatikot
Vuonna 2017 Heikki sai ensimmäisen puhelun, jossa ER-Pahvityölle tarjottiin mahdollisuus ostaa Leppävirralla toimiva kilpaileva yritys Oy Well Manpak AB. Tarjoukseen ei heti tartuttu, mutta tarjouksen tekijä ei antanut periksi. Tarkkojen pohdintojen jälkeen yrityskaupat tehtiin ja ER-Pahvityön toiminta laajeni Leppävirralle. Toiminta säilyi ennallaan ja vanhat työntekijät siirtyivät ER-Pahvityön työntekijöiksi.
2019 ER-Pahvityöstä tuli merkittävä museo- ja arkistointilaatikoiden valmistaja, kun se osti Kovak Oy:n ja tuotteiden valmistus siirrettiin Leppävirran toimipisteeseen. ER-Pahvityö tekee pysyvään säilytykseen ja arkistointiin tarkoitetut arkistointikotelot ja kannelliset laatikot, joita erityisesti museot käyttävät arkistointiin, varastointiin ja mahdollisiin muuttotilanteisiin.
Katse tulevaisuuteen
Marraskuussa 2021 ER-Pahvityö teki historiansa suurimman investoinnin hankkiessaan uuden digipainokoneen. Lahden toimipisteelle asennettu Wonderjet WD200 – 32 -digipainokone on ensimmäinen laatuaan kaikkialla Suomessa ja Pohjoismaissa. Uuden konekannan myötä ER-Pahvityö voi toteuttaa entistä pienempiin tuote-eriin kustannustehokkaasti moniväripainatusta.
12.2.2022 ER-Pahvityö täyttää 30 vuotta. Koko historiansa ajan ER-Pahvityöllä on vuosittain tehty harkittuja investointeja kone- ja laitekantaan, toimitiloihin sekä panostettu henkilökuntaan ja heidän hyvinvointiinsa.
Yllätyksenä ei varmaankaan tule, että seinät ovat jälleen tulleet vastaan. 1.4.2022 on seuraavan laajentumisen aika ja Lemminkäisenkadulla aloitetaan nykyisen toimitilan laajennustyöt. Nykyiset 2500 neliön tuotantotilat tulevat laajentumaan 1000 neliöllä.
ER-Pahvityö jatkaa paikallaan oman alansa edelläkävijänä ja uudistajana. Aikaa kuluu, mutta pahvi ja ER-Pahvityö säilyttävät paikkansa.
”Maailmassa keksitään valtavasti asioita, mutta pahville ei vaan ole tarvinnut keksiä korvaavaa tuotetta. Se vaan on niin hyvä: kierrätettävä, ekologinen, helppo jalostaa ja muokata. Antaa suojaa ja on painotekniikoita hyödynnettäessä informatiivinen. Miksi pitäisi keksiä pyörää uudelleen?”
Heikki Erkamo, perustaja ja yrittäjä, ER-Pahvityö Oy