Intohimona pahvilaatikot ja loistava asiakaspalvelu
ER-Pahvityön perustajan, yrittäjä ja toimitusjohtaja Heikki Erkamon tarina on sarja rohkeita päätöksiä, sinnikkyyttä, luottamusta ympärillä oleviin ihmisiin ja uskoa omiin valintoihin. Se on halua tuottaa parasta mahdollista asiakaspalvelua yhdistettynä alan laadukkaimpiin tuotteisiin. Se on tarina ER-Pahvityön kasvusta yhden miehen ideasta useita ihmisiä työllistäväksi ja kahdella paikkakunnalla toimivaksi oman alansa pioneeriksi ja suunnannäyttäjäksi.
ER-Pahvityö täyttää 30-vuotta 12.2.2022. Mistä kaikki alkoi, miten tähän on päädytty ja miltä tulevaisuus näyttää?
Mistä kaikki alkoi?
”Olen pienestä asti kulkenut isäni mukana ja oppinut häneltä aivan valtavasti. Isä toimi aikoinaan kehitysvammaisten päivätoiminnan johtajana ja tapasi yrittäjiä, jotka halusivat tarjota töitä osatyökykyisille. Isäni arvosti valtavasti näitä yrittäjiä ja tällaiseen arvomaailmaan minä olen kasvanut”, aloittaa Heikki Erkamo tarinansa.
”Lahdessa toimi aikoinaan Kantolan paperi- ja kirjakauppa, jonka yrittäjä teki takahuoneessa pahvilaatikoita lähinnä harrastusmielessä. Silloinkaan ei ollut yrityksiä, jotka olisivat toimittaneet pieniä sarjoja. Isä ajatteli, että pahvilaatikoitahan tarvitaan aina ja tuossahan olisi hyvä liikeidea”, Heikki jatkaa.
Ajatus pahvilaatikoin tekemisestä oli jäänyt Heikin isän Ilkka Erkamon päähän muhimaan. Kun Kantolan paperi- ja kirjakaupan yrittäjästä jätti aika, Ilkka lunasti yrityksen perikunnalta. Kirjat saivat lähteä ja ensimmäinen Erkamon suvun pahvilaatikoita valmistava yritys EV-Pahvituote aloitti toimintansa.
”Olin jo silloin pienenä poikana tavattoman innoissani kaikesta, mitä pystyin omilla käsillä tekemään. Oli mahtavaa saada olla mukana ja auttaa”, kertoo Heikki, jota ei pienenä poikana kiinnostanut partiot eikä nuorena ravintolat. ”Olin aina töissä, koska se oli musta aivan mielettömän kivaa hommaa!” Heikki hymyilee innoissaan.
Liiketoiminta kasvoi ja olisi tarvittu suuremmat tilat, mutta vuokrat olivat korkeita. Ilkalla ei ollut halua investoida omaan toimitilaan ja hän myydä EV-Pahvituotteen.
Opinnoista omaa uraa etsimään
Ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen Heikki kävi pariin kertaan koputtelemassa kauppakorkean ovia, mutta ovet eivät auenneet. Armeijan jälkeen Heikki jäi hetkeksi aikaa töihin puolustusvoimille. ”Kyllä mä silloin mietin, ettei tämä nuorten miesten juoksuttaminen ole mikään mun loppuelämän juutu”, Heikki muistelee.
Heikki pääsi Porvoon kauppaopistoon laskentatoimen linjalle. Kävi ylioppilaspohjaisen linjan ja pärjäsi opinnoissaan hienosti. Ei vaan ollut numeroiden pyöritteleminenkään Heikille se oma juttu. Hän kaipasi päästä tekemään käsillään jotain konkreettista.
”Isän aiemmin myymä yritys oli taas vaihtanut omistajaa. Uudet helsinkiläiset sijoittajaomistajat palkkasivat Esko Roineen vastaamaan tuotannosta. Eskolla ei ollut toimialasta kokemusta ja minua pyydettiin opastamaan Eskoa, miten pahvilaatikoita tehdään”, Heikki kertoo vaiheista, jotka jo hieman enteilivät tulevaa.
Ura kirjanpitäjänä ei nuorta miestä houkutellut ja Heikki lähti opiskelemaan ATK-mekaanikoksi. ”Mietin, että tästä se ura urkenee! ATK tarkoittaa vain vähän näppäilyä ja paljon rahaa. Siinähän siten kävi niin, että olin siellä koulussa kokonaisen viikon”, Heikki nauraa ja kertoo luovuttaneensa mielellään paikkansa toiselle, alasta kiinnostuneelle opiskelijalle.
Mitä, jos aloittaisit sellaisen bisneksen?
Heikin vanhemmat ovat aina olleet poikansa tukena, ja vanhemmilla oli oma tärkeä roolinsa myös tässä tarinassa. ”Mä muistan sen kyllä varmasti aina. Istuttiin kotona parvekkeella vanhempien kanssa, kun ne kysyivät, että mitä mä olen ajatellut elämälläni tehdä, ja mitä mä ihan oikeasti haluaisin tehdä”, Heikki kertoo painottaen sanaa: haluaisin.
”Kerroin, että mistään en ole niin paljoa tykännyt, kuin tehdä niitä pahvilaatikoita”, Heikki toteaa ja kertoo isän kannustavat sanat: ”Mitä, jos aloittaisit sellaisen bisneksen?”. Mitäpä siihen sitten muuta sanomaan: ”Kyllä mä voisin aloittaa!”
Heikki otti ruutuvihon, paperia ja kynät ja lähti mökille tekemään suunnitelmia. Kahden päivän aikana suunnitelmat olivat valmiina. Laskelmat tehty ja alustavat piirustukset ensimmäisestä taittokoneesta valmiina. ”Pelkkä päätös, että lähden tätä tekemään, antoi fiiliksen, että nyt ollaan oikeiden asioiden äärellä”, toteaa Heikki.
Vuonna 1991 syttyneestä ideasta syntyi ER-Pahvityö vuonna 1992. Isoisä takasi nuoren yrittäjän lainan ja ensimmäinen toimipiste avattiin Askonkadulla, tehdaskiinteistön 4. kerroksessa. Heikki teetti ensimmäiset, itse suunnittelemansa koneet, toisella aloittelevalla yrittäjällä. Ensimmäisten viikkojen aikana Heikki sai puhelun potentiaaliselta uudelta asiakkaalta, jonka lopputuloksena naapuriyrittäjän faksista meinasi paperi loppua. Iskun tehtailta saapunutta seitsemän metriä pitkää tilausta tulivat toimittamaan avuksi sukulaiset ja ystävät.
Siitä se sitten alkoi. ER-Pahvityön 30-vuotinen tarina.