Pahvilaatikko sopii myös laadukkaalle designklassikolle

Lähtötilanne

Fasetti on vuonna 1999 perustettu suomalainen perheyritys ja designtalo, joka myy ja entisöi pohjoismaisen muotoilun klassikoita. Toiminnan ytimessä on rakkaus pohjoismaiseen muotoiluun. Laatu, kestävyys ja vuosikymmenten saatossa saavutettu asiantuntijuus sekä syvä ymmärrys suomalaisesta muotoilusta ovat yrityksen perusta. Fasetti Oy:n päätoimipaikka sijaitsee Hollolassa.

”Yhteistyö ER-Pahvityön kanssa on alkanut vuonna 2015. Lähdin kartoittamaan paikallisia yrityksiä, joilla olisi kyvykkyys toimittaa yrityksen tarpeisiin räätälöityjä pahvilaatikoita. Toiveena oli löytää ketterä kumppani, joka pystyy tarvittaessa pikaisellakin aikataululla toimittamaan laatikoita myös pienemmissä erissä”, kertoo Janne Ylönen, yksi Fasetin perustajista.

”Meille oli tärkeää löytää kumppani, jonka kanssa jakaisimme samanlaisen ajatus- ja arvomaailman. Kumppanin tulee ymmärtää pelikenttämme, jotta yhteistyö on sujuvaa ja tarjoaa mahdollisuuden innovoinneille ja kehitystyölle. Samankaltaisten pelaajien on helpompi toimia yhdessä ja tukea omalla erikoisosaamisellaan yhteisiä tavoitteita”, kertoo Ylönen.

Fasetin toiminta on monipuolista, joten myös tarpeet tuotepakkauksille ovat hyvin erilaisia. Uudistuotantona syntyy skandinaavisia designklassikoita, jotka pääsääntöisesti lähtevät jälleenmyyjille ympäri maailmaa. Tuhansien eurojen arvoiset designtuotteet vaativat arvoisensa tuotepakkaukset, jotka ovat sekä brändin mukaisia että liiketoiminnan kannalta kustannustehokkaita ratkaisuja.

Fasetin entisöintiosaaminen on vailla vertaa ja yritys on ollut mukana useissa merkittävissä entisöinti- ja kunnostusprojekteissa. Helmikuussa 2022 alkoi Finlandia-talon perusparannus ja Fasetin valaisinverstas vastaa yli 2700 uniikin, Alvar Aallon suunnitteleman valaisimen kunnostusentisöinnistä.

”Kunnostettavia valaisimia on kaiken kaikkiaan yli 2700 ja eri valaisinmalleja on lukuisia. Tarvitsimme ER-Pahvityöltä kustannustehokkaat ratkaisut valtavalle määrälle räätälöityjä pakkauksia, joiden tärkein tehtävä on turvallisesti suojata arvokkaat valaisimet”, kertoo Ylönen.

"

Yhteistyö ER-Pahvityön kanssa on todellakin yhteistyötä, jossa innovoidaan ja suunnitellaan yhdessä. Arvostan ER-Pahvityön ratkaisulähtöistä suhtautumista jokaiseen tilaukseen. He todella ajattelevat asiakkaan puolesta ja tarjoavat aina asiakkaalle parhaan vaihtoehdon. ER-Pahvityöllä on kyky toimia ketterästi haastavissakin aikatauluissa. Janne Ylönen, yrittäjä, Fasetti Oy

Ratkaisu

Finlandia-talon projektissa on tänä syksynä meneillään purku- sekä puhdistustöitä ja Fasetin omalla valaisinverstaalla rakennetaan mallivalaisimia. Vuoden vaihteessa alkaa ylösrakentaminen, jolloin valaisimia aletaan palauttamaan paikoilleen. Projekti valmistuu kesällä 2024.

”Finlandiatalolla on 150 erilaista uniikkia valaisinta. Projektin alussa olimme parhaillaan yhdeksän metrin korkeudessa telineillä mittaamassa valaisimien runkokokoja ja arvioimassa painoja. Näiden perusteella työstin todella massiivisen Excel-taulukon mitoista ER-Pahvityölle. Testierille ei ollut aikaa, vaan ykkösellä oli mentävä maaliin”, kertoo Ylönen tilausvaiheesta.

ER-Pahvityö toteuttaa mittatilaustyönä räätälöidyt pahvipakkaukset, joita tullaan yli kaksi vuotta kestävän projektin aikana kuljettamaan, varastoimaan ja siirtämään useita kertoja. Mittaamattoman arvokkaita valaisimia tullaan projektin aikana purkamaan ja uudelleen pakkaamaan useita kertoja projektin aikana.

”Vaikka Finlandia-talon projektissa on kyseessä mittaamattoman arvokkaat valaisimet, emme nähneet mitään perusteita sille, että valaisimet olisi pitänyt pakata vanerilaatikoihin. Tiedämme kokemuksesta, että ER-Pahvityön laatuun voimme luottaa”, Ylönen sanoo ja tarkentaa, että tuotepakkaukset on suojauksineen voitu toteuttaa pahvista.

Innovatiivista suunnittelua designtuotteelle

Fasetin uudistuotannossa on vuonna 1958 suunniteltu Hiort af Ornäsin Åre-sohva. Uudistuotannossa lähdettiin tähtäämään vientiin, joten suunnittelussa haluttiin panostaa erityisesti innovointiin tuotteen kuljetukseen ja rahtiliikenteeseen liittyen.

”Totesimme pian, että pystymme toteuttamaan tuotteen laadukkaasti niin, että se toimitetaan loppuasiakkaalle helposti kasattavina osina. Tässä kohtaa ER-Pahvityöltä Heikki tuli mukaan suunnittelupöytään ja aloimme yhdessä suunnittelemaan tuotepakkausta”, Ylönen kertoo.

Lopputulokseen päädyttiin useiden tuntien yhteisten suunnitteluhetkien jälkeen. Yhdessä mietittiin kappaleiden asettelut, tilan ja painon jakautuminen ja suojamekanismit. Viimeistelynä pakkauksessa on huomioitu brändin ilme.

Puusepän tekemä designklassikko saatiin seitsemään osaan, jotka toimitetaan kuluttaja-asiakkaalle kahdessa lähes identtisen kokoisessa litteässä laatikossa. Pakkaukset on suunniteltu kestämään niin rahdit mantereiden välillä kuin kuljetukset New Yorkin tai Tokion satamaterminaaleista asiakkaiden luokse.

”Kun tuote on pakattuna kahteen litteään laatikkoon, sen rahtiliikenteen hoitaminen on todella paljon helpompaa ja kustannustehokkaampaa. Olemme saaneet myös kotimaassa asiakkailta iloisen yllättyneitä kommentteja, kun tuote onkin ollut helppo itse viedä vaikkapa kesäasunnolle saareen tai muualle, minne kuljetuspalvelut ei toimita”, Ylönen kertoo ja muistuttaa, että sohvan kasaamiseen menee vain viisi minuuttia.

Tutustu tarkemmin Fasettiin täällä!