”Maailmassa keksitään valtavasti asioita, mutta pahville ei vain ole tarvinnut keksiä korvaavaa tuotetta. Pahvi on materiaalina loistava, koska se on kierrätettävä, ekologinen ja helppo jalostaa ja muokata. Se antaa suojaa ja on painotekniikoita hyödynnettäessä informatiivinen. Miksi pitäisi keksiä pyörää uudelleen?”

Heikki Erkamo, perustaja ja yrittäjä, ER-Pahvityö

ER-Pahvityön 30-vuotinen tarina on sarja rohkeita päätöksiä, sinnikkyyttä, luottamusta ympärillä oleviin ihmisiin ja uskoa omaan tekemiseen. Se on tarina intohimosta pahvilaatikoihin ja halusta tuottaa parasta mahdollista asiakaspalvelua. ER-Pahvityö on vuosien aikana kasvanut yhden miehen ideasta monta työntekijää työllistäväksi, kahdella paikkakunnalla toimivaksi oman alansa pioneeriksi ja suunnannäyttäjäksi.

”Olemme tehneet pitkään yhteistyötä ER-Pahvityön kanssa. Heikin kanssa asiointi on asiantuntevaa, luotettavaa ja nopeaa. Sen mitä Heikki lupaa, sen hän myös pitää.”

SAMI HIETANEN, TOIMITUSJOHTAJA, MERCAMER OY

”Meillä on lähes 30 vuotta yhteistyötä Heikin ja ER-Pahvityön kanssa. ER-Pahvityö on idearikas ja hyvähenkinen hullun hauska perhe.”

JUHA-PEKKA KARJALAINEN, TOIMITUSJOHTAJA, KARLUX OY

”Parempaa yhteistyökumppania kuin ER-Pahvityö tuskin voisi löytyä. Yli 20 vuoden ajan olemme aina voineet luottaa heidän toimituskykyynsä, joustavuuteensa ja innovatiivisuuteensa etsiessämme ratkaisuja pakkaushaasteisiimme.  Asiointi heidän kanssaan on aina miellyttävää ja hyvässä yhteistyön ilmapiirissä on edistetty muitakin kuin vain pakkauksiin liittyviä hankkeita.

Lämpimät onnittelut sinnikkäällä työllä saavutetusta 30-vuotissyntymäpäivästä ja tsemppiä eteenkin päin!”

TUULA JUSÉLIUS, PERUSTAJA, TOIMITUSJOHTAJA JA LUOVA JOHTAJA, SECTO DESIGN OY

1991 – Heikki Erkamo päätti perustaa oman yrityksen

”Kerroin, että mistään en ole niin paljoa tykännyt, kuin tehdä niitä pahvilaatikoita”, Heikki toteaa ja kertoo isän kannustavat sanat: ”Mitä, jos aloittaisit sellaisen bisneksen?”. Mitäpä siihen sitten muuta sanomaan: ”Kyllä mä voisin aloittaa!”

Lue, miten kaikki sai alkunsa!

1992 – ER-Pahvityö perustettiin

ER-Pahvityö perustettiin 12.2.1992. Ensimmäinen toimipiste sijaitsi Askonkadulla, 4. kerroksessa. Heikki Erkamo suunnitteli itse ensimmäiset taittokoneet ja teetti ne toisella aloittavalla yrittäjällä. Ensimmäisen suuren tilauksen ER-Pahvityö sai Iskulta. Heikki oli saanut lainata naapuriyrittäjän faksia, johon oli yhden yön aikana ilmestynyt seitsemän metriä tilauksia. Näin alkoi 30 vuotta kestänyt yhteistyö Iskun kanssa.

Esko Roine tuli mukaan osakkaaksi ensimmäisen kuuden kuukauden jälkeen. Vuoden 1992 loppuun mennessä mukaan oli palkattu myös yksi työntekijä.

1993 – Askolla muutto 1. kerroksen tiloihin

Materiaalien kuljettaminen tavarahissillä on hetkittäin haastavaa ja rajoitti jopa joidenkin materiaalien käyttöä. Vuonna 1993 tuotannolle löytyi uudet tilat Askonkadulta saman kiinteistön 1. kerroksesta.

1995 – Muutto Ojamaankadulle

Askonkadun tuotantotilat eivät olleet kovin suuret ja tavaraa varastoitiin rakennuksen tyhjille käytäville. Seinät olivat tulleet vastaan ja oli aika etsiä isommat tilat. ER-Pahvityö osti Ojamaankadulta ensimmäisen oman liiketilan ja muutti sinne vuonna 1995.

ER-Pahvityö palkkasi lisää uusia työntekijöitä ja sai paljon uusia asiakkaita. Kasvun myötä myös asiakkuudet kasvoivat.

1998 – Lisää tilaa Kahvakadulta

ER-Pahvityö jatkoi kasvuaan ja kasvun myötä etenkin varastotilaa tarvittiin lisää. Kahvakadulta löydettiin kaksi tarpeeseen sopivaa varastohallia. Tuotantotilojen ja varaston välimatka oli sen verran pitkä, että tarvittiin oma kuorma-auto, jolla materiaalia saatiin siirrettyä.

Kahvakadun vieressä Ratavartijankadulla oli maapohjainen kylmä halli, josta saatiin helposti muokattua tarvittava varastotila.

Tähän aikaan ER-Pahvityö toimitti Stora Enson valmistamia erilaisia kodin säilytyslaatikoita mm. Tiimarille ja Anttilalle. Keltaiset laatikko- ja toimiston säilytysjärjestelmät ovat monille tuttuja.

2005 – Isoja muutoksia

Vuonna 2005 ER-Pahvityöllä oli käytössä kolme eri hallia. Bisnes kotilaatikoiden ympärillä alkoi hiipua ja ilmoille heitettiin idea Ratavartijankadun toimitilan remontoinnista ja muuttamisesta ER-Pahvityön päätoimipisteeksi. Päätös mittavaan muutosprojektiin ryhtymisestä tehtiin yhdessä työntekijöiden kanssa.

Vuonna 2005 Esko päätti jäädä hieman aikaistetulle eläkkeelle. Heikki osti itselleen Eskon osuuden yhtiöstä.

 2009 – Muutto Ratavartijankadulle

Vuonna 2009 Ratavartijankadun mittava remontti valmistui ja ER-Pahvityön tuotanto siirtyi uuteen päätoimipisteeseen. Toimintaa pyöritettiin nyt useammassa eri hallissa.

 

2010 – Ensimmäiset painokoneet

ER-Pahvityöllä oli halu kehittää tuotantoa, jonka lopputuotteena oli tähän asti ollut vain ruskeat ja valkoiset pahvilaatikot. Vuonna 2010 Heikki teki ensimmäisen työmatkan Kiinaan ja samana vuonna ER-Pahvityö investoi ensimmäisiin painokoneisiin.

Samaan aikaan investoitiin myös mallileikkaus- ja stanssauskoneisiin. Uusien koneiden saavuttua alkoivat tuotannon tilojen seinät tulla jälleen kerran vastaan.

2011 – Syksyllä muutto nykyiseen osoitteeseen

Uusien laiteinvestointien myötä silloiset tilat kävivät ahtaiksi. Sattuman kautta Heikille selvisi, että Lemminkäisenkadulla oli kiinnostava kiinteistö vapautumassa. Lopulta asiat etenivätkin vauhdilla ja puolessa vuodessa ER-Pahvityö oli ostanut uuden (nykyisen) kiinteistön sekä kaikki aiemmat kiinteistöt oli saatu myytyä asiakas- ja kumppaniverkostojen kautta.

Lemminkäisenkadulla tehtiin tarvittavat remontit ja tuotannolle saatiin uusi stanssauslinja, flexopainamista kehitettiin ja otettiin ensimmäisiä askeleita digipainamisen alalla.

 

2018 – Leppävirran toimipiste

ER-Pahvityölle tarjoutui mahdollisuus ostaa Leppävirralla toimiva kilpaileva yritys Oy Well Manpak AB. Yrityskauppojen myötä ER-Pahvityön toiminta laajeni Leppävirralle. Yrityksen liikevaihto kasvoi 25 % ja henkilökunnan määrä kasvoi monella työntekijällä.

2019 – Leppävirran liiketoiminta laajenee

Vuonna 2019 ER-Pahvityöstä tuli merkittävä museo- ja arkistointilaatikoiden valmistaja, kun se osti Kovak Oy:n liiketoiminnan ja tuotteiden valmistus siirrettiin Leppävirran toimipisteeseen.

2020 – ER-Pahvityölle myönnettiin Avainlippu-tunnus

Avainlippu-tunnus myönnettiin osoituksena Suomessa valmistetuista tuotteista. Tunnus myönnettiin ER-Pahvityön valmistamille tuotteille, joihin kuuluvat aaltopahvilaatikot, aaltopahvikääreet, arkistointikansiot, arkistointilaatikot sekä suojapaperitaitokset.

Avainlippu on merkki suomalaisesta työstä. Merkki voidaan myöntää tuotteelle, joka on valmistettu Suomessa.

Avainlippu-logo

 

2021 – Uusi digipainokone

Marraskuussa 2021 ER-Pahvityö teki historiansa suurimman investoinnin hankkiessaan uuden digipainokoneen. Lahden toimipisteelle asennettu Wonderjet WD200 – 32 -digipainokone on ensimmäinen laatuaan Pohjoismaissa. Uuden painokoneen myötä ER-Pahvityö pystyy tarjoamaan entistä kustannustehokkaammin moniväripainatusta myös pieniin tuote-eriin.

2022 – ER-Pahvityö täyttää 30 vuotta ja Lahden toimipiste laajenee

Tänä vuonna ER-Pahvityö täyttää 30 vuotta. Vuosien varrella yritys on tehnyt harkittuja investointeja kone- ja laitekantaan, toimitiloihin sekä panostanut henkilökunnan hyvinvointiin.

Heikki Erkamo ei kuitenkaan katso taaksepäin, vaan kohti perheyrityksen seuraavaa kvartaalia. Huhtikuun alussa alkaa seuraava suuri investointiprojekti, kun nykyisiä tuotantotiloja laajennetaan jälleen 1000 neliöllä.