”Maailmassa keksitään valtavasti asioita, mutta pahville ei vain ole tarvinnut keksiä korvaavaa tuotetta. Pahvi on materiaalina loistava, koska se on kierrätettävä, ekologinen ja helppo jalostaa ja muokata. Se antaa suojaa ja on painotekniikoita hyödynnettäessä informatiivinen. Miksi pitäisi keksiä pyörää uudelleen?”
Heikki Erkamo, perustaja ja yrittäjä, ER-Pahvityö
ER-Pahvityön 30-vuotinen tarina on sarja rohkeita päätöksiä, sinnikkyyttä, luottamusta ympärillä oleviin ihmisiin ja uskoa omaan tekemiseen. Se on tarina intohimosta pahvilaatikoihin ja halusta tuottaa parasta mahdollista asiakaspalvelua. ER-Pahvityö on vuosien aikana kasvanut yhden miehen ideasta monta työntekijää työllistäväksi, kahdella paikkakunnalla toimivaksi oman alansa pioneeriksi ja suunnannäyttäjäksi.
1991 – Heikki Erkamo päätti perustaa oman yrityksen
”Kerroin, että mistään en ole niin paljoa tykännyt, kuin tehdä niitä pahvilaatikoita”, Heikki toteaa ja kertoo isän kannustavat sanat: ”Mitä, jos aloittaisit sellaisen bisneksen?”. Mitäpä siihen sitten muuta sanomaan: ”Kyllä mä voisin aloittaa!”
1992 – ER-Pahvityö perustettiin
ER-Pahvityö perustettiin 12.2.1992. Ensimmäinen toimipiste sijaitsi Askonkadulla, 4. kerroksessa. Heikki Erkamo suunnitteli itse ensimmäiset taittokoneet ja teetti ne toisella aloittavalla yrittäjällä. Ensimmäisen suuren tilauksen ER-Pahvityö sai Iskulta. Heikki oli saanut lainata naapuriyrittäjän faksia, johon oli yhden yön aikana ilmestynyt seitsemän metriä tilauksia. Näin alkoi 30 vuotta kestänyt yhteistyö Iskun kanssa.
Esko Roine tuli mukaan osakkaaksi ensimmäisen kuuden kuukauden jälkeen. Vuoden 1992 loppuun mennessä mukaan oli palkattu myös yksi työntekijä.
1993 – Askolla muutto 1. kerroksen tiloihin
Materiaalien kuljettaminen tavarahissillä on hetkittäin haastavaa ja rajoitti jopa joidenkin materiaalien käyttöä. Vuonna 1993 tuotannolle löytyi uudet tilat Askonkadulta saman kiinteistön 1. kerroksesta.
1995 – Muutto Ojamaankadulle
Askonkadun tuotantotilat eivät olleet kovin suuret ja tavaraa varastoitiin rakennuksen tyhjille käytäville. Seinät olivat tulleet vastaan ja oli aika etsiä isommat tilat. ER-Pahvityö osti Ojamaankadulta ensimmäisen oman liiketilan ja muutti sinne vuonna 1995.
ER-Pahvityö palkkasi lisää uusia työntekijöitä ja sai paljon uusia asiakkaita. Kasvun myötä myös asiakkuudet kasvoivat.
1998 – Lisää tilaa Kahvakadulta
ER-Pahvityö jatkoi kasvuaan ja kasvun myötä etenkin varastotilaa tarvittiin lisää. Kahvakadulta löydettiin kaksi tarpeeseen sopivaa varastohallia. Tuotantotilojen ja varaston välimatka oli sen verran pitkä, että tarvittiin oma kuorma-auto, jolla materiaalia saatiin siirrettyä.
Kahvakadun vieressä Ratavartijankadulla oli maapohjainen kylmä halli, josta saatiin helposti muokattua tarvittava varastotila.
Tähän aikaan ER-Pahvityö toimitti Stora Enson valmistamia erilaisia kodin säilytyslaatikoita mm. Tiimarille ja Anttilalle. Keltaiset laatikko- ja toimiston säilytysjärjestelmät ovat monille tuttuja.
2005 – Isoja muutoksia
Vuonna 2005 ER-Pahvityöllä oli käytössä kolme eri hallia. Bisnes kotilaatikoiden ympärillä alkoi hiipua ja ilmoille heitettiin idea Ratavartijankadun toimitilan remontoinnista ja muuttamisesta ER-Pahvityön päätoimipisteeksi. Päätös mittavaan muutosprojektiin ryhtymisestä tehtiin yhdessä työntekijöiden kanssa.
Vuonna 2005 Esko päätti jäädä hieman aikaistetulle eläkkeelle. Heikki osti itselleen Eskon osuuden yhtiöstä.
2009 – Muutto Ratavartijankadulle
Vuonna 2009 Ratavartijankadun mittava remontti valmistui ja ER-Pahvityön tuotanto siirtyi uuteen päätoimipisteeseen. Toimintaa pyöritettiin nyt useammassa eri hallissa.
2010 – Ensimmäiset painokoneet
ER-Pahvityöllä oli halu kehittää tuotantoa, jonka lopputuotteena oli tähän asti ollut vain ruskeat ja valkoiset pahvilaatikot. Vuonna 2010 Heikki teki ensimmäisen työmatkan Kiinaan ja samana vuonna ER-Pahvityö investoi ensimmäisiin painokoneisiin.
Samaan aikaan investoitiin myös mallileikkaus- ja stanssauskoneisiin. Uusien koneiden saavuttua alkoivat tuotannon tilojen seinät tulla jälleen kerran vastaan.
2011 – Syksyllä muutto nykyiseen osoitteeseen
Uusien laiteinvestointien myötä silloiset tilat kävivät ahtaiksi. Sattuman kautta Heikille selvisi, että Lemminkäisenkadulla oli kiinnostava kiinteistö vapautumassa. Lopulta asiat etenivätkin vauhdilla ja puolessa vuodessa ER-Pahvityö oli ostanut uuden (nykyisen) kiinteistön sekä kaikki aiemmat kiinteistöt oli saatu myytyä asiakas- ja kumppaniverkostojen kautta.
Lemminkäisenkadulla tehtiin tarvittavat remontit ja tuotannolle saatiin uusi stanssauslinja, flexopainamista kehitettiin ja otettiin ensimmäisiä askeleita digipainamisen alalla.
2018 – Leppävirran toimipiste
ER-Pahvityölle tarjoutui mahdollisuus ostaa Leppävirralla toimiva kilpaileva yritys Oy Well Manpak AB. Yrityskauppojen myötä ER-Pahvityön toiminta laajeni Leppävirralle. Yrityksen liikevaihto kasvoi 25 % ja henkilökunnan määrä kasvoi monella työntekijällä.
2019 – Leppävirran liiketoiminta laajenee
Vuonna 2019 ER-Pahvityöstä tuli merkittävä museo- ja arkistointilaatikoiden valmistaja, kun se osti Kovak Oy:n liiketoiminnan ja tuotteiden valmistus siirrettiin Leppävirran toimipisteeseen.
2020 – ER-Pahvityölle myönnettiin Avainlippu-tunnus
Avainlippu-tunnus myönnettiin osoituksena Suomessa valmistetuista tuotteista. Tunnus myönnettiin ER-Pahvityön valmistamille tuotteille, joihin kuuluvat aaltopahvilaatikot, aaltopahvikääreet, arkistointikansiot, arkistointilaatikot sekä suojapaperitaitokset.
Avainlippu on merkki suomalaisesta työstä. Merkki voidaan myöntää tuotteelle, joka on valmistettu Suomessa.
2021 – Uusi digipainokone
Marraskuussa 2021 ER-Pahvityö teki historiansa suurimman investoinnin hankkiessaan uuden digipainokoneen. Lahden toimipisteelle asennettu Wonderjet WD200 – 32 -digipainokone on ensimmäinen laatuaan Pohjoismaissa. Uuden painokoneen myötä ER-Pahvityö pystyy tarjoamaan entistä kustannustehokkaammin moniväripainatusta myös pieniin tuote-eriin.
2022 – ER-Pahvityö täyttää 30 vuotta ja Lahden toimipiste laajenee
Tänä vuonna ER-Pahvityö täyttää 30 vuotta. Vuosien varrella yritys on tehnyt harkittuja investointeja kone- ja laitekantaan, toimitiloihin sekä panostanut henkilökunnan hyvinvointiin.
Heikki Erkamo ei kuitenkaan katso taaksepäin, vaan kohti perheyrityksen seuraavaa kvartaalia. Huhtikuun alussa alkaa seuraava suuri investointiprojekti, kun nykyisiä tuotantotiloja laajennetaan jälleen 1000 neliöllä.